Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

ONZE GESCHIEDENIS

 

In het midden van 1983  gaat het toenmalige culturele tijdschrift “Ter Eiken” op zoek naar een nieuwe activiteit waarmee ze wat geld in het laatje wil krijgen.  Er wordt besloten om een “toneelstuk” te laten opvoeren door mensen uit Kessenich. Maar dit is sneller beslist dan gedaan.  Want bij een toneelstuk opvoeren komt toch het één en ander kijken.

Het begint al met het zoeken naar spelers en speelsters die tijd en goesting willen investeren in een toneelspel.  Ook moeten ze op zoek naar een regisseur, iemand die de spelers en speelsters de nodige technieken kan en wil aanleren.  Men zoekt en vindt Jef Snijkers, geboren en getogen Kessenichenaar, die zo zal later blijken met heel veel enthousiasme de groep op sleeptouw neemt.

Deze eersten zijn:  Jaak Snijkers, Lis Notermans, Danny Ponsen, Yvette Henkens, Jan Lamberigts, Christine Peeters en Mathieu Snijkers.  Jef zal zelf ook een rol voor zijn rekening nemen. Deze groep speelt in februari 1984 voor de eerste keer en brengt het stuk: “Wie krijgt een baby?”  Danny Ponsen en Mathieu Snijkers zijn er van het prille begin bij en spelen nu nog steeds mee.

Maar na 4 geslaagde opvoeringen was het gedaan. Het doel voor “Ter Eiken” was bereikt:  opnieuw toneelopvoeringen  in Kessenich en een opbrengst voor hun kas. Dus dat was het.

Maar neen hoor … de spelers en speelsters hadden de smaak te pakken. Men zou en wilde graag verder doen.  De toneelvereniging Kessenich was geboren.  Jef Snijkers nam de regie weer in handen en men was vertrokken. Enkele jaren later zou de vereniging een nieuwe naam krijgen: “Toneelvrienden” Kessenich.

Jef Snijkers zou tot en met 1994 de regie voeren. Na het jammerlijke overlijden van Jef nam Louis Michiels in 1995 van Jef over. Louis woonde in Ophoven en had veel ervaring in de toneelwereld.  Hij regisseerde op dat ogenblik de succesvolle groep van Elen en deze successen zouden later ook naar Kessenich over komen.  Want ons bezoekersaantal  bleef stijgen zodat we uiteindelijk van 3 naar 6 speelavonden evolueerden.

In 2008, na het overlijden van Louis, neemt Jean Janssen over.

Jean had zelf altijd meegespeeld sinds 1984 en nu de mogelijkheid er was om zelf eens te regisseren wilde  hij het wel eens proberen. Dit lukte hem prima en de goesting om verder te doen was er.

 

……..